Tuinblog: Spontane wildernis achter het kippenhok

Waar het vorig jaar nog een vrij kale boel was, groeit en bloeit er nu van alles waar eerst Pien en Ever rondliepen. Deze week telde ik er ( zonder de struiken) ruim 35 plantensoorten.

Het zijn er meer, maar niet  alles wat opkomt uit het strooivoer voor de vogels van Machteld kan ik op naam brengen. Het ziet er al sinds het voorjaar leuk uit met al die verschillende bloemen. Dan is er ook nog de mooie leipeer, twee appelboompjes, een vijg, een aantal bessenstruiken, een sleedoorn en een meidoorn, de knotwilgen op de afscheiding en tot slot een prachtig bloeiende vlier. Eigenlijk al wel een vrij compleet voedselbos, zeker voor vogels en insecten. Om uit te zoeken hoe eetbaar ons voedselbos is voor de mens, las ik In het boekje van het openluchtmuseum in Arnhem over kruidentuinen van onze middeleeuwse kloosters, waar ze zowel eetbare als geneeskrachtige kruiden teelden. Ruim de helft van de soorten in ons spontane voedselbosje komen voor in de lijsten van deze oude kloostertuinen en dienden de mens als smaakmaker of geneeskruid. Dit zijn op alfabetische volgorde:

Citroenmelisse

Driekeurig viooltje

Duizendblad

Gevlekte dovenetel

Gewone brunel

Goudsbloem

Groot kaasjeskruid

Grote brandnetel

Grote kaardenbol

Haver

Heermoes

Herderstasje

Hondsdraf

Kleefkruid

look-zonder-look

Moederkruid

Robertskruid

Smalle weegbree

Witte dovenetel

Wilde peen

Niet genoemd in de kloostertuinen en wel in ons bosje staan verder: witte klaver, dagkoekoeksbloem, bosandoorn, straatgras, ridderzuring, schijfkamille, speerdistel, akkerkool, paarse dovenetel, gewoon vergeet-me-nietje, gewone steenraket, beklierde basterdwederik, phacelia, madelieffijnstraal, snijbiet, kanariezaad, teunisbloem. De meeste uit dit rijtje zijn ook eetbaar en zeker niet giftig. Sommige bekende geneeskruiden staan niet en het boekje over oude kloostertuinen omdat ze pas later in Europa zijn ingevoerd zoals de teunisbloem.

Voor alle plannen die er zijn om iets moois te doen met dit stukje tuin is het alleen maar prima dat hier even niets gebeurt. Het bodemleven komt helemaal terug met de doorworteling van al deze planten. Als je nieuwsgierig bent geworden, ga af en toe eens kijken en geniet van dit grappige rustige plekje waar sinds kort ook drie konijnen wonen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *